Ray Bradbury- Fahrenheit 451 - Kitap Okuma Projesi

Ray Bradbury- Fahrenheit 451



Fahrenheit 451 Genel Bakış

Fahrenheit 451, Ray Bradbury tarafından kaleme alınan ve ilk olarak 1953 yılında yayımlanan bilim kurgu romanıdır. Yayımlandığı zamandan itibaren distopya edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Kitap toplamda 202 sayfadan oluşmaktadır.

Fahrenheit 451 Konusu

Fahrenheit 451, Ray Bradbury'nin bu böyle sürmeye devam ederse insanların kitap okumaya olan ilgisi son bulacak düşüncesi ile ortaya çıkan karanlık geleceği konu alan bir romanıdır.

Guy Montag adındaki ana karakterimiz bir itfaiyeci. Ama kitabın geçtiği zamanda itfaiyecilerin görevi yangını söndürmek değil tam tersi ortalığı ateşe vermekti. O zamanlar kitaplar çok tehlikeli şeyler olarak görülüyor ve itfaiyecilerin görevi de kitapları yakıp yok etmek. Bu şekilde kitap okumak da sona eriyordu.

Montag yaptığı iş hakkında hiçbir zaman düşünmemişti. Sadece kendisine verilen görevleri yerine getiriyordu. Fakat bir gün kitapları uğruna canını feda eden bir kadını görmesi ve yeni komşusu Clarisse McClellan tanışmasıyla tüm hayatı değişiyor. Sonunda insanları bu hale getiren kitapların içinde ne olduğunu sorgulamaya başlıyor.

Fahrenheit 451 Yorumum

Bir önceki yazım olan Jane Eyre'de kitapla ilgili çok büyük beklenti içinde olduğumu ve bunun kitap hakkındaki memnuniyetimi olumsuz yönde etkilediğini yazmıştım. Jane Eyre'de ne kadar büyük beklenti içine girdiysem bu kitap için de tam tersi oldu. Beğenmeyeceğimi düşünerek başladım kitaba. Bunda hem okumuş olduğum birkaç yorum hem de yakın bir arkadaşımın sarf ettiği cümleler etkili oldu. 

Öncelikle kitabın anlattığı hikaye çok ilgi çekici. Eğer hakkında kötü şeyler duymasam bu kitapta da büyük beklentilere gireceğim kesin. Sıkıntı şu ki yazarın bu ilgi çekici hikayeyi bize tam olarak aktarabildiğini düşünmüyorum. Mesela Montag hiçbir şey düşünmeden mutlu mutlu yaşarken birkaç günde gelişen birtakım şeylerden sonra mutsuz olduğunu fark ediyor ve sorgulamaya başlıyor. Böyle söyleyince bir sorun yokmuş gibi duruyor ama bence o kısım çok çabuk geçildi. Bir anda baktık Montag sisteme karşı gelmeye başladı.

Yine bazı yorumlarda okumanın çok zor olduğunu söylediklerini gördüm. Ama bana öyle gelmedi. Okurken elimden bırakamadım diyemem ama zorlandım da diyemem. 

Kitabın içeriğinden bahsedeyim biraz da. Konu kısmında da söylediğim gibi Fahrenheit 451'de kitaplar yasak ve yakılmaları gerekiyor. Ama insanlar bundan şikayetçi değiller. Hatta bundan dolayı mutlular. Kimse sorgulamıyor. Kimse düşünmüyor. Düşünmeye ihtiyaç da duymuyorlar. Tek amaçları eğlenmek. Bunun için de duvarları kaplayacak büyüklükte televizyonlardaki eğlence programlara bakıyorlar. 

Mesela kitapta Clarisse McClellan ve Faber adında iki karakter var. Bu iki insan diğer insanlar gibi değiller. Montag'ın sorgulama sürecinde de çok büyük katkıları var. Ama bence bu iki karakter hakkında çok fazla bir şey göremiyoruz. Onlardan daha çok bahsedilmesi beni daha memnun ederdi.   

Toparlamam gerekirse kitabın konusu çok ilgi çekici. Özellikle 1950'li yıllarda böyle bir konuya ışık tutulması insanı daha fazla etkilemesini sağlıyor. Yukarıda da dediğim gibi bazı yerler çok çabuk gelişti. Biraz daha uzatılabilirdi bence. 

Çok önemli not: Kitabın ismi bir süreliğine "Gece Yarısından Çok Sonra" bir süreliğine ise de "İtfaiyeci"imiş. Sonradan Ray Bradbury'nin kitapların kaç derecede tutuşup yandığını düşünmesiyle ve araştırıp bulması sonucu kitabın ismi Fahrenheit 451 olmuştur. 

Tavsiye Eder Miyim?

Bayıldım diyemem ama genel olarak beğendiğim bir kitaptı. Okumanızı tavsiye ederim.

Fahrenheit 451 Alıntı

"İyi yazarlar genellikle hayatın gerçeklerine dokunurlardı. Bu bakımdan kitaplardan neden bu kadar nefret edildiğini, korkulduğunu anlıyor musun? Hayatın gerçek yönlerini veriyorlar."


4/110

Yapmış olduğum diğer kitap incelemelerine ulaşmak için aşağıdaki isimlerine tıklayabilirsiniz.
   
    Simyacı
    Jane Eyre 

 



Yorum Gönder

0 Yorumlar