Zülfü Livaneli- Son Ada - Kitap Okuma Projesi

Zülfü Livaneli- Son Ada



Son Ada Genel Bakış

Son Ada, Zülfü Livaneli tarafından kaleme alınan bir roman. İlk olarak 2008 yılında yayımlanan roman ayrıca 2009 yılında Orhan Kemal Roman Armağanı ödülüne layık görüldü. Kitap toplamda 182 sayfadan oluşmaktadır.

Son Ada Konusu

Son Ada'nın adını bilmediğimiz anlatıcısı, adalarını Son Ada yani "son sığınak, son insani köşe" olarak adlandırıyor.  Herkesin mutlu ve huzurlu olduğu, barış içinde yaşadığı bir ada burası. Fakat eski devlet başkanının emekliliğini huzur içinde geçirmek amacıyla bu adaya taşınmasıyla her şey tersine dönüyor. Başkan, yönetimin olmadığı bu adayı kendi bildiği yöntemlerle yönetmeye karar veriyor ve Son Ada'yı "anarşi"den kurtarmaya kararlı.

Son Ada Yorumum

Zülfü Livaneli'nin diğer kitaplarında olduğu gibi bu kitabında da yalın bir dil kullanılmış. O kadar rahat bir şekilde okunuyor ki kitap. Hem anlatılan hikaye hem de anlatım sayesinde elinizden bırakmak istemiyorsunuz kitabı. 

Livaneli, bu kitabı hakkında " belli bir ülkeyi anlatmamasına karşın, belki de en politik romanım." sözlerini sarf ediyor. Kitap başlarda bize bir ütopya sunuyor fakat sonrasında her şey tersine dönüyor ve bu sefer de distopya okuyoruz. Bu kitapta gördüklerimiz her çağda, her yerde ve her toplulukta karşımıza çıkması olası şeyler. Kitaptaki her karakter etrafımızda veya herhangi bir yerde olan insanlar. 

Bence bu kitabın bize yaptırdığı en önemli şey kitaptaki yerimizi sorgulamamız. Acaba ben hangi karakterim bu dünyada? Bu soruyu sordurtuyor bize. Yapılan yanlışların farkında olup yanlışın karşısında dikilen Yazar mı? Yanlışın farkında olmayıp güçlü olana teslim olan insanlar mı? Yanlışın farkında olup kendinde karşı çıkacak gücü bulamayan pısırık kitabın anlatıcısı mı? Yoksa o kötülüğü yok eden bakkalın sakat oğlu mu? İşte kitap bize tam olarak bu dünyadaki rolümüzü düşündürtüyor. 

Bunların yanı sıra bazı noktalarda kitap kötülüğe dair bazı felsefi yaklaşımlar da sunuyor bize. Bunu da tek bir görüş olarak değil de karakterlerin konu üzerindeki bakış açılarını sunarak başarılı bir şekilde ortaya koyuyor.

Tavsiye Eder Miyim?

Bir çırpıda okuyacağınız, kendinizden veya çevrenizden bir şeyler bulacağınız, sizi yormadan düşünmenizi sağlayabilecek bir roman. Ben çok beğendim. Okumanızı tavsiye ediyorum.

Son Ada Alıntı

" Zaten bir yerde kötülük varsa, oradaki herkes biraz suçludur."

9/110

Yapmış olduğum bazı kitap incelemeleri için aşağıdaki isimlerine tıklayabilirsiniz:

Yorum Gönder

0 Yorumlar